Skip Navigation Links.
Kontakt V-FIT
Aktuálne informácie
KRUHOVÝ TRÉNING
AKCIE - AKCIE vo V-FIT
Ú V O D
FITNESS centrum
AEROBIC centrum
PRIHLÁŠKY na kurz
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA
V Ý H O D Y pre členov
K U R Z Y od NOVEMBRA 2024
ÚHRADA KURZOV
ŠTÚDIO pre DETI
MASÁŽE a REHABILITÁCIE
Energy štúdio
PEDIKURA a MANIKURA
Ďalšie služby
Novinky
C E N N Í K
R O Z V R H Y
V - FIT
Ponuka pre FIRMY
Články pre vás

KILA NAVYŠE ???

30. 06. 2008
PROBLÉM S NADBYTOČNÝMI KILOGRAMAMI ?

AKO ZNÍŽIM HMOTNOSŤ ???

1. Správna výživa - nehladujte
2. Poznajte energetickú a výživovú hodnotu potravín, ktoré konzumujete
3. Vždy raňajkujte
4. Pitný režim dodržujte
5. 60% jedálníčka má tvoriť čerstvá zelenina a ovocie
6. Fyzická aktivita podľa tepovej frekvencie 2-3 x týždenne
7. Zmena životného štýlu
8. Podporné prostriedky - napr. L-Carnitin

Potravinová pyramída

Úvod
Systém potravinovej pyramídy rozdeľuje jednotlivé zložky potravy do samostatných skupín podľa ich vlastností, rôznosti obsahu živín a tým pádom aj do určitej frekvencie v akej tieto potraviny konzumovať.
Optimálne teda je jesť: 5 dielov obilnín, 2 diely zeleniny, 1 diel mäsa.

Prízemie pyramídy
Najväčšie zastúpenie v našom jedálničku by mali zastupovať obilniny, pekárenské výrobky – avšak celozrnné výrobky a pečivo, prirodzená nelúpaná hnedá ryža, zemiaky v šupke, celozrnné cestoviny. Odporúčaná dávka = 6 - 11 porcií denne. Jedna porcia = 30g obilnín (pol šálky cestovín, pol šálky varenej ryže alebo varených obilnín, jeden väčší zemiak, krajec chleba ale jeden celozrnný rožok)

1. podlažie
Prvé poschodie zastupuje v dennej strave predovšetkým zelenina a ovocie, pričom zelenina väčším dielom ako ovocie, pre vyšší obsah vlákniny, a ak sa snažíte chudnúť, aj pre menší obsah cukru. Doporučená denná dávka: zelenina = 3 až 5 porcií denne; ovocie = 2 – 4 porcie. Jedna porcia : zelenina = šálka čerstvej zeleniny, pol šálky varenej zeleniny, 3 šálky zeleninovej šťavy (skvelá občasná náhrada vody, ale v zriedení 1:1), jedna paradajka, väčšia paprika, ovocie - jedno jablko, hruška, banán, celá šálka ríbezlí alebo iného drobného ovocia, pol šálky kompótu.

2. podlažie
Sem patria potraviny bohaté na bielkoviny teda s vysokým obsahom proteínov, dôležitých na stavbu buniek a ich rast. Rozlišujeme tu však dve skupiny:

a) Mlieko a mliečne výrobky – teda mlieko, tvrdé syry, tvaroh, nízkotučné výrobky. Doporučená denná dávka: 3 až 4 porcie denne

b) Hydina, ryby, vajcia, strukoviny. Doporučená denná dávka: 1 – 2 porcie. Najvhodnejšie z tejto skupiny sú ryby, obsahujú dôležité nenasýtené omega3kyseliny a okrem toho ich telo strávi bez odpadu a sú ľahké na žalúdok. Potom ďalej hydina, hovädzie mäso a bravčové. Mäsa sa odporúča všeobecne jesť menej, pretože pri metabolizme mäsa sa uvoľňuje kyselina močová, ktorá poškodzuje kĺby a zapríčiňuje vznik reumatizmu a in.

c) Jedna porcia orechov, šálka mlieka, jogurt, syr, 50g tvrdého syra, 2 slepačie vajcia, pol šálky varených strukovín

3. podlažie
To najvyššie poschodie potravinovej pyramídy tvoria všetky "prehrešky moderného stravovania". Či už ide
o cukor ako taký, soľ a sladkostí, týka sa produktov z bielej múky ako napríklad vianočka či croissant,
alkoholu, údenín a červeného mäsa. Doporučená dávka: jeden až dvakrát za mesiac.

Záver
Potravinová pyramída je určená ľuďom zdravým s normálnou hmotnosťou. Samozrejme, že ľudia s vyšším
výdajom energie a rastúcim deťom sa dávky upravia, ide však o to, aby boli vždy v správnom pomere a to,
čo má od prírody tvoriť základ našej spotreby, nebolo na vrchole pyramídy, a naopak, to čo má byť niekde na vrchu nášho jedálnička netvorilo základ. Nezaťažujme naše telo navyše, ale dajme mu to čo potrebuje,
a i ono bude fungovať tak ako má.




Archív